26/03/2025 0 Kommentarer
Vi har smidt mundbindene, men ikke sangbøgerne
Vi har smidt mundbindene, men ikke sangbøgerne
# Nyhedsbloggen

Vi har smidt mundbindene, men ikke sangbøgerne
Det er fem år siden, at Phillip Faber lærte os at synge fællessang hver for sig. Nedlukningsramte danskere mødtes i stor stil foran skærmen hjemme i stuen, og mange både unge og ældre genfandt glæden ved at synge sammen. Siden er interessen for at mødes til fællessang kun blevet større. Det mærker de tydeligt i kirkerne i Brønderslev Kommune.
I Hjallerup Kirke er der morgensang hver anden tirsdag. Denne tirsdag i marts kører en vognfuld glade morgensangere ind på parkeringspladsen foran kirken, i god tid inden sangen går i gang. Chaufføren hedder Anne Marie, og inde i kirken hilser hun glad på organist Ulrika Jensen og kirkesanger Trine Windbirk.

Fravær kræver en god undskyldning
-Jeg var her jo ikke sidste gang, men jeg har en god undskyldning. Jeg var på Tenerife! Anne Maries ansigtskulør afslører, at undskyldningen vist holder. Anne Marie var med helt fra start, da Ulrika Jensen, inspireret af bl.a. Phillip Faber, fandt på at lave morgensang i Hjallerup Kirke sammen med den daværende kirkesanger. Det er lidt over tre år siden, og den første gang talte gruppen fire sangere med mundbind på. Men meget er sket siden. Nu er Tove og Ingelise med i bilen hver gang, og her mødes de med cirka 40 andre veloplagte morgensangere.
En af dem er Ole, som allerede sidder på sin plads nederst i kirken. Han begyndte at gå i kirke, da han mistede sin hustru, og herigennem hørte han om morgensangen. Han fortæller, at morgensangerne har et rigtig godt fællesskab med omsorg for hinanden. -Jeg kommer her også på grund af roen. I den her tid kan vi godt trænge til at få vores tanker på afveje. Her diskuterer vi hverken storpolitik eller sygdom, og humøret er som regel højt, siger han.
I den anden ende af kirken sidder en hel familie. Det er ægteparret Inger og Niels Jørgen, søster Randi og mor Gudrun. De kommer både for at synge velkendte sange, men også for at lære nye, og de synes, at Trine Windbirk og Ulrika Jensen altid stiller op med et fint og varieret program. For familien er morgensangen ikke noget nyt, men noget de er opvokset med fra dengang, hvor skoledagen begyndte med, at man stillede op i rækker og sang morgensang.

En god blanding af velkendte og nye salmer og sange
Trine Windbirk tager plads forrest i kirken og begynder lave stemmeøvelser med sangerne. Selv om der hverken er krav om, at man synger smukt eller højt, så er det rart at få varmet stemmen op. Dagens program begynder med en klassisk salme, ’Morgenstund har guld i mund’. Titlen passer ret godt på stemningen i Hjallerup Kirke denne morgen. Herefter kommer en håndfuld nyere, mere rytmiske salmer fra salmebogen og fra bogen 100 Salmer, og morgensangerne giver den gas.
- Nu skal vi synge fra højskolesangbogen. ’Stenen slår smut på det danske vand’ - den er der måske ikke så mange, der kender? spørger Trine Windbirk. Et par stykker nikker genkendende, da Ulrika Jensen spiller melodien. Trine synger første vers, hvorefter alle synger med på resten af sangen. Så har vi lært den, og nu må der ønskes. Men man skal være hurtig på aftrækkeren for at få sit ønske opfyldt.
-Nummer 212 i højskolesangbogen, kommer det prompte fra øverste kirkebænk. Trine Windbirk nikker anerkendende – ’Danskerne findes i mange modeller’, den kender vi godt.
Og det gør de tydeligvis, for der synges højt med på sangen, som Ebbe Kløvedal Reich skrev i 1994: Hvad er det fjerne, og hvad er det nære, når verden ikke er det, den var? Hvor er det ansvar, som alle må bære, og hvor er den uskyld, som ingen har?
Så er der kaffe
Afslutningen på morgensangen er den samme hver gang. Den står på ’Må Herren lyse for din fod’, og herefter tømmes kirken hurtigt for morgensangere. Ikke fordi de har travlt med at komme hjem, men fordi kaffen og snakken som altid venter i sognegården. For Ole er resten af formiddagen besat. Nogle af de mandlige morgensangere har nemlig dannet en ’udbrydergruppe’, hvor de efter kaffen mødes over et spil bob i sognegården.
Mange af kirkerne i Brønderslev Kommune afholder morgensang. I Brønderslev Kirke er der f.eks. morgensang hver mandag, hvor der er cirka 35-45 deltagere. Derudover tilbyder kirkerne mange andre arrangementer, hvor fællessangen er i centrum. Her på hjemmesiden kan du få et overblik over sangarrangementer i en kirke nær dig.
Kommentarer